Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Hoe kan je EC meten in water?

Hoe kan je EC meten in water?

Wat EC is kan je lezen in dit artikel 🠪

Electric Conductivity (EC) meten in water is heel erg belangrijk voor het kweken van planten, bloemen, groente en fruit. De EC waarde geeft namelijk aan wat het zoutgehalte is van het water. Hoe meer zout het water bevat, hoe beter het water geleid en dat meet de EC meter.

Naast zout heeft ook temperatuur een invloed op de EC-waarde. Bij een hoge temperatuur neemt de EC-waarde toe en bij een lage temperatuur neemt de EC waarde af.

Het meten van EC kan het beste gedaan worden door een digitale handmeter zoals de EP1400 die niet alleen EC maar ook temperatuur en pH waardes kan meten.

Waarom is het meten van EC in water belangrijk?

EC meetapparatuur wordt veel gebruikt door professionele kwekers om sproei-, giet- en regenwater te meten wat gebruikt wordt om de planten te bewateren. Het is belangrijk om in het water met de juiste waardes te werken, omdat een 0,01 onder of boven de marges al een groot verschil kan maken in de plant of bloem.

EC-waarde voor water

Elk soort water of vloeistof heeft een ander soort geleidbaarheid (EC) en dat wordt uitgedrukt in μS/cm: 

  • Puur water: 0 μS/cm
  • Gedestilleerd water : 1 μS/cm
  • Osmosewater : 20 – 60 μS/cm
  • Regenwater- industrie : 30 – 60 μS/cm
  • Drinkwater: 300 tot 700 μS/cm
  • Zeewater: 54 mS/cm = 54000 μS/cm

In de meeste gevallen hebben kwekers in Nederland ec-sensoren in de leidingen of in het waterbassin. Toch is het belangrijk om zelf te blijven meten of de waardes overal kloppen, want meten = weten!

Wat is de beste EC meter voor het meten in water?

Een professionele teler moet zeer nauwkeurig en betrouwbaar kunnen meten. De EC meter moet natuurlijk de geleidbaarheid kunnen meten, maar ook de temperatuur. In de meeste gevallen is het ook handig om meteen de pH waarde van het water te meten.

Bij Nieuwkoop bieden wij een van de meest nauwkeurige draagbare EC meters aan die er is en die ook nog eens gemakkelijk te gebruiken is.