Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Wat is grondvochtigheid?

Wat is grondvochtigheid?

De grondvochtigheid kunnen we vaststellen aan de hand van zuigspanning oftewel een vacuüm. Deze zuigspanning wordt gemeten door middel van een tensiometer. Dit is een holle buis met een poreus keramiek aan de onderkant. 

Poreus houdt in dat het keramiek zich als het ware als poriën gedraagt en de buis daardoor als kunstmatige wortel van een plant functioneert. Het laat vocht door aan de hand van de omgeving. Dit leggen we hieronder verder uit.

De buis wordt aan de bovenkant afgesloten door middel van een rubberen stop. Voordat deze wordt afgesloten wordt de buis gevuld met demiwater en in de bodem geplaatst. Het water kan nu via het keramiek de buis in of uit. 

Wanneer de bodem droger wordt zal er water uit de buis worden gezogen wat een onderdruk geeft in de buis. Wanneer deze onderdruk gelijk is aan de zuigspanning van de bodem zal er geen water meer uit de buis worden gezogen. 

Als de bodem vervolgens weer vochtig wordt door bijvoorbeeld regen of een watergift zal de tensiometer door de onderdruk in de buis het water terug zuigen vanuit de bodem. Hierdoor daalt de onderdruk totdat deze weer gelijk is aan de zuigkracht van de bodem.

Wanneer de bodem zoveel water bevat dat hij verzadigd is, kan het water vrij in en uit de buis stromen. Er is dan geen zuigspanning van de bodem en de druk in de buis zal dus gelijk zijn aan de omgevingsdruk. 

De tensiometer wordt dus als een kunstmatige wortel van een plant gezien waarin de onderdruk altijd in evenwicht is met de zuigspanning van de bodem.

We kunnen dit als maatstaf gebruiken voor de zuigspanning die een plant of gewas moet uitoefenen om water uit de bodem op te nemen. De grondvochtigheid wordt gemeten in hPa, wat voor Hectopascal staat. 

Wat voor u de ideale grondvochtigheid is ligt aan uw persoonlijke toepassing. Wij helpen u graag met het nauwkeurig en betrouwbaar meten en monitoren van de gewenste grondvochtigheid met een van onze tensiometers. Bekijk ons assortiment hier.