Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Wat is troebelheid?

Wat is troebelheid?

Bij verschillende toepassingen in afvalwater, drinkwater, oppervlaktewater, koelwater, proceswater etc. is troebelheid een belangrijke veelgebruikte en maatgevende parameter. Hoe wordt troebelheid gedefinieerd en hoe wordt het gemeten?

Troebelheid is de mate waarin licht wordt verstrooid of geabsorbeerd binnenin een vloeistof wat veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van niet opgeloste deeltjes. Simpel uitgelegd is het de mate van helderheid van een vloeistof. Wanneer er minder onopgeloste deeltjes in een vloeistof aanwezig zijn neemt de helderheid toe, en de troebelheid omgekeerd evenredig af. Bij meer onopgeloste deeltjes in vloeistof neemt de helderheid dan dus af en de troebelheid toe.

Om de troebelheid te meten wordt een infraroodlichtbundel de vloeistof ingezonden. Vervolgens wordt er onder een bepaalde hoek gemeten hoeveel verstrooid licht er voortkomt uit deze lichtbundel. Dit kan weer worden vertaald naar de mate van troebelheid van een vloeistof.

In de loop der tijd zijn er verschillende eenheden voor troebelheid ontstaan en vernoemd naar de methode van meten/kalibreren of de uitvinder hiervan. Onze meetinstrumenten gebruiken de NTU eenheid om troebelheid te meten.

Wat voor u de ideale troebelheid is ligt aan uw persoonlijke toepassing. Wij helpen u graag met het nauwkeurig en betrouwbaar meten en monitoren van de gewenste troebelheid met een van onze meetinstrumenten. Bekijk ons assortiment troebelheidsmeters hier.