Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Nieuws: Nauwkeurig CO2 meten, loggen en monitoren
CO2 meten

Nauwkeurig CO2 meten, loggen en monitoren

Eén van de meest besproken onderwerpen ter wereld, CO2!

CO2, oftewel Koolstofdioxide, in gasvorm is een onderdeel dat bijdraagt aan de groei van planten, bloemen, groente en fruit. Het is noodzakelijk voor een goede groei en daarom ook belangrijk om te meten, want ook mensen zijn gevoelig voor CO2

Waarom is het meten van CO2 belangrijk?

CO2 is binnen de professionele Tuinbouw en Vertical Farming industrie een veel besproken onderwerp wereldwijd. Voor de groei van planten is het een essentiële grondstof. Ook wij mensen voelen effect van een (te) hoog CO2 gehalte in een ruimte.

In de kas of in een indoor teeltlocatie wordt CO2 uit de lucht gehaald door de planten. Dit wordt vervolgens omgezet in bloemen, fruit, planten en groente tijdens het groeiproces. Zonder CO2 is dit alles niet mogelijk. Dit onderstreept nog maar eens extra waarom het nauwkeurig meten hiervan zo belangrijk is.

Naast dat het belangrijk is voor planten, is het CO2 gehalte ook essentieel voor ons als mensen. Een gesloten ruimte, denk aan een kantoor, klaslokaal, horecagelegenheid of salon, met een te hoog CO2 gehalte is vaak de oorzaak voor futloosheid, concentratieproblemen, verminderde productiviteit en hoofdpijn. Voor zowel gewas als mens is het meten van CO2 dus erg belangrijk!

CO2 meten met een draagbare handmeter

Voor het nauwkeurig meten van CO2 hebben wij een aantal draagbare oplossingen beschikbaar. Door middel van deze instrumenten kunt u snel en betrouwbaar meten op meerdere plekken. Door het compacte formaat neemt u het makkelijk mee en kunt u binnen een korte tijd bijvoorbeeld de kas, koelcel en het kantoor meten.

De draagbare CO2 meters worden geleverd in een stevige kunstkoffer en zijn beschikbaar in gecombineerde versies met luchtvochtigheid (RV) en temperatuur.

Ook een uitgebreidere combinatie meter die CO2, CO, atmosferische druk, temperatuur en luchtvochtigheid (RV) meet is beschikbaar als datalogger voor Indoor Air Quality (IAQ) analyse. Interesse? Neem hiervoor contact met ons op door hier te klikken.

Delta Ohm
Uitgebreide combinatie meter
CO2, CO, atmosferische druk, temperatuur en (RV) meter

Vaste sensoren voor CO₂ met output signaal

Naast draagbare meters zijn er ook verschillende sensoren beschikbaar die continue CO2 meten en dit via een uitgangssignaal kunnen communiceren naar een klimaatcomputer of PLC. Door te werken met dit soort sensoren wordt de continuïteit van het CO2 gehalte gewaarborgd. Hoog wanneer dit hoog moet zijn, en laag wanneer dit laag moet zijn.

Qua uitgangssignalen zijn er meerdere mogelijkheden: 4..20 mA, 0..50 mV, 0..1 Vdc, 0..10 Vdc, maar ook via Wi-Fi en ethernet verbinding (modbus) kunnen de sensoren en transmitters worden verbonden met het systeem!

CO₂ meten thuis, op kantoor, in het restaurant en andere openbare ruimtes

Door de wereldwijde Covid pandemie werden we geconfronteerd met het belang van goed geventileerde ruimtes en het CO2 gehalte van de ruimtes waarin wij ons bevinden. Het meten van CO2 is tot een prioriteit komen te behoren!

De situatie is sindsdien verbeterd, maar het belang van het meten van CO2 in binnenruimtes blijft. Zoals eerder omschreven is een te hoog CO2 gehalte vaak de oorzaak van futloosheid, concentratieproblemen en het snel verspreiden van (griep)virussen.

Als subtiele Indoor Air Quality Monitor hebben wij daarom het model GT2501 in ons assortiment. Deze meter meet op een betrouwbare manier het CO2 gehalte, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Op basis van deze drie waarde berekent het apparaat de aangenaamheid in de ruimte en verkleurt het display mee met luchtkwaliteit in de ruimte waarin deze staat. Groen wanneer de situatie goed is, geel wanneer er ruimte voor verbetering is en rood wanneer er geventileerd dient te worden zodat er meer zuurstof in de ruimte komt.

Met deze meter voldoet u aan de voorschriften van het bouwbesluit en voorkomt u dat de ruimte waarin u of uw gasten zijn onprettig of zelfs gevaarlijk wordt. Met deze Nieuwkoop CO2 meter bent u zeker van een betrouwbare meting! De GT2501 wordt veel gebruikt in openbare ruimten waar persoonlijk comfort en gezondheid belangrijk zijn, zoals:

CO2 meter voor in een wachtruimte
CO2 meter voor in een vergaderruimte

Hulp nodig?

Indien u hulp nodig heeft bij het selecteren van een CO2 meter of wanneer u vragen heeft over CO2 meten, dan helpen wij u graag. Wij zijn bereikbaar op 0297-325836 en sales@nieuwkoopbv.nl.