Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Wat is het verschil tussen Lumen, Lux en PAR?

Wat is het verschil tussen Lumen, Lux en PAR?

Binnen het lichtspectrum zijn Lumen, Lux en PAR een van de bekendste begrippen wanneer het op lichtmetingen aankomt. Toch is het belangrijk het verschil te kennen, want het een is geen vervanger voor het ander. Het zijn op zich zelf staande begrippen die enorm belangrijk zijn bij het bepalen van de lichtopbrengst in bijvoorbeeld kantoren, sportlocaties of tuinbouwkassen met kweekverlichting.

Lumen

We beginnen met de totale lichtintensiteit van een bron wat uitgedrukt wordt in Lumen (lm). Dit is de eenheid voor lichtstroom en wordt gemeten in lichthoeveelheid per tijdseenheid (bijvoorbeeld per seconde). Het gaat hierbij dus alleen om de hoeveelheid licht die lamp uitstraalt, waarbij de richting en reikwijdte niet van belang zijn. De hoeveelheid lumen van deze lamp blijft namelijk altijd gelijk.

Lux

Hoeveel licht daadwerkelijk het oppervlakte bereikt wordt uitgedrukt en gemeten in Lux en is als het ware de verlichtingssterkte. Lux is dus een eenheid voor lichtstroom en geeft aan in hoeverre het oppervlakte verlicht wordt.

Bij indoor sportlocaties en op kantoor is deze Lux-waarde zeer belangrijk. Voor het bedrijfsleven zijn er zelfs wettelijke vereisten voor de werkverlichting waaraan het moet voldoen.

Kortweg gezegd geeft Lumen dus de totale lichtstroom aan dat door een lamp wordt uitgestraald en de LUX waarde geeft aan in hoeverre het oppervlak verlicht wordt.

PAR

Een PAR-meter geeft het licht aan dat bloemen en planten nodig hebben om tot fotosynthese te komen en meet dus als het ware het groeipotentieel. PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation wat fotosynthese en actieve straling betekent in het Nederlands. Lumen en lux wordt door ons mensen gebruikt als eenheid en maatvoering voor de hoeveelheid licht. Dit zijn echter gegevens die alleen waarneembaar zijn met het menselijk oog.

PAR-meters meten echter niet voor licht dat belangrijk is voor mensen, maar juist voor planten en bloemen. Binnen het lichtspectrum is er namelijk maar een bepaald bereik wat voor fotosynthese kan zorgen. Dit is 400 tot 700 nanometer en binnen dit spectrum wordt het groeipotentieel van de plant afgemeten. De PAR-waarde geeft dus het groeipotentieel van de plant of bloem aan. De aflezing hiervan vindt plaats in µmol/(m2 s-1).

Kortweg gezegd is Lumen en Lux dus voor mensen en PAR is voor planten en bloemen. Wij helpen u graag met het nauwkeurig en betrouwbaar meten en monitoren van de Lux en/of PAR-waarde met een van onze meetinstrumenten. Bekijk een greep uit ons assortiment lichtmeters hieronder.