Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Wat is pH?

Wat is pH?

De pH-waarde is een chemische benaming voor de zuurgraad van een oplossing. Zonder teveel in de details te treden voldoet het vaststellen dat de pH-waarde een maat is voor de hoeveelheid zuurdeeltjes die in een oplossing voorkomen. De pH-waarde kan variëren tussen 0 en 14 pH.

De schaal voor zuurgraad werkt echter anders dan een normale schaal vanaf bijvoorbeeld 0 of 1 die omhoog loopt. In het geval van de pH-waarde is pH-7 neutraal. Wanneer de waarde richting de pH-0 loopt betekent dit dat de oplossing zuurder wordt. Omgekeerd wordt de oplossing minder zuur wanneer deze richting de pH-14 gaat, de oplossing wordt dan meer “basisch.”

Een stap op de pH-schaal van 1 pH betekent een 10-voudig concentratieverschil van het aantal zuurdeeltjes in de oplossing. Simpelweg is het dus zo dat in een oplossing waarvan de waarde bijvoorbeeld pH-5 is 10 keer zoveel zuurdeeltjes zitten als in pH-6. Omgekeerd zit er in pH-7 10 keer minder zuurdeeltjes dan in pH-6 en 100 keer minder dan in pH-5.

Wat voor u de ideale pH-waarde is ligt aan uw persoonlijke toepassing. Wij helpen u graag met het nauwkeurig en betrouwbaar meten en monitoren van de gewenste pH-waarde met een van onze meetinstrumenten. Bekijk ons assortiment pH meters hier.