Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Nieuws: Betrouwbaar pH meten
Parameter pH

Betrouwbaar pH meten

Een hele belangrijke, dan wel niet één van de belangrijkste parameters binnen de tuinbouw: pH!

De pH-waarde is een chemische benaming voor de zuurgraad van een oplossing zoals bijvoorbeeld het voedingswater of het drainwater. In dit artikel gaan we in op de essentie van pH meten en waarom dit belangrijk is en hoe dit betrouwbaar gemeten kan worden.

Waarom pH meten?

pH is een essentiële parameter binnen de tuinbouw. De juiste pH waarde is een belangrijke factor die beïnvloedt of het gewas goed, gezond en efficiënt groeit.

Per gewas is er een ideale bandbreedte qua pH waarde voor het voedingswater waarbij de plant, bloem, groente of fruitsoort het beste andere voedingsstoffen opneemt. Dit kan bijvoorbeeld tussen de 5 en 6 pH zitten. Komt de pH waarde boven of onder deze ideale pH waarde dan worden andere voedingsstoffen moeilijk of zelf helemaal niet opneembaar.

De pH waarde is dus een erg belangrijke parameter om te meten, controleren en stabiel te houden. Lees voor meer informatie over pH ons kennisbank artikel “Wat is pH?”

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om op een betrouwbare en nauwkeurige manier pH te meten. Deze worden hieronder uiteen gezet.

Professionele universele sensoren voor irrigatie units (vaste metingen)

Voor continue metingen in een vaste opstelling zoals een irrigatie unit of klimaatcomputersysteem, hebben wij verschillende pH sensoren.

De standaard epoxy sensor (PH5510) is de meest voorkomende in tuinbouw toepassingen.
Deze sensor heeft standaard afmetingen en kan met verschillende aansluitingen worden geleverd zoals BNC, SMA, vorkstekkers en adereindhuls. Hierdoor is de sensor universeel en kan deze op ieder merk irrigatie unit of klimaatcomputersysteem gebruikt worden.

Voor extremere gevallen hebben wij de verstevigde glazen sensor (PH5550) beschikbaar die meer geschikt is voor gevallen waarin er gemeten wordt in vervuilde vloeistof of systemen met hogere drukken/temperaturen. Dit is een zeer robuuste sensor en één van de sterkste uit ons assortiment.

De sensoren worden door middel van een herbruikbare PVC of RVS sensorhouder geplaatst. Deze zijn beschikbaar met zowel 1/2″ als 3/4″ schroefdraad ten behoeve van een sensor van 75mm of 110mm. Deze zijn van een robuust materiaal en kunnen daardoor hergebruikt worden. Dit is een duurzame oplossing, want bij het vervangen van de sensor kan de houder opnieuw geïnstalleerd worden!

Ook de pH kalibratievloeistoffen zijn beschikbaar in verschillende formaten.

Alle Nieuwkoop pH sensoren kunnen aangesloten worden op onze eigen transmitters/controllers. Deze elektronica kan als standalone unit gebruikt worden, maar ook gekoppeld worden aan de bestaande PLC of het klimaatcomputersysteem. Door set-point instellingen en relais contacten kan er geschakeld worden en door verschillende uitgangssignalen als 4-20mA en RS485 MODBUS kunnen de controllers en transmitters met ieder systeem communiceren.

Betrouwbare draagbare pH meters

Naast de meetoplossingen voor continue metingen hebben we ook draagbare pH meters in ons assortiment. Deze kunnen gebruikt worden als controlemiddel voor de vaste sensoren, maar ook als standalone draagbaar meetsysteem.

Verschillende modellen zijn beschikbaar die rechtstreeks in water en/of grond de pH-waarde kunnen meten. Door een monster te nemen van bijvoorbeeld het drainwater of irrigatiewater kan deze eenvoudig en snel worden gemeten op pH.

Een draagbare pH meter is bij een installatie met vaste pH metingen een must om periodiek controles uit te kunnen voeren. Zo wordt de juiste pH waarde gewaarborgd en dit is het beste voor het gewas!

Hulp nodig?

Indien u vragen heeft over pH metingen dan helpen wij u graag. Ook helpen onze collega’s u graag bij het selecteren van de beste meetoplossing voor u! Wij zijn bereikbaar op 0297-325836 en sales@nieuwkoopbv.nl.