Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
pH meten in een aquarium

pH meten in een aquarium

pH meten in een aquarium

Het monitoren en controleren van de pH waarde in aquariumwater is essentieel voor de vissen en planten die in het aquarium leven. Wij weten alles over professioneel meten en bieden verschillende (digitale) meetinstrumenten aan die eenvoudig, maar zeer nauwkeurig de pH meten in een aquarium. Hierdoor weet u precies of u de pH waarde van uw aquarium moet verlagen of verhogen. Wij leren je alles over hoe je kan meten en handelen als een professional!

Hoe kan ik de pH waarde meten in mijn aquariumwater?

In een aquarium bevindt zich allerlei soorten levende wezens en organismes. Voor dit leven is het essentieel dat er een optimale leefomgeving wordt gecreëerd en vervolgens ook gehandhaafd. Het meten van de pH is hiervoor erg belangrijk.

Bij Nieuwkoop bieden we twee verschillende mogelijkheden om de pH waarde van uw aquarium te meten:

  1. Ten eerste bieden wij eenvoudige pH teststrips aan om te gebruiken in het aquarium. Deze geven een indicatie aan van de pH waarde in het aquarium.
  2. Voor de nauwkeurigere meting bieden wij meerdere digitale pH meters aan. Deze meet door het effect te meten van het water op de ‘vloeistof’ in de digitale meter. Door middel van een zeer nauwkeurige sensor kan er wel op twee cijfers achter de komma gezien worden wat de pH waarde is.

Voor beide meetmethoden hebben wij verschillende producten die helpen bij het meten.

Hoe werkt een pH meten in een aquarium?

De pH waarde is een chemische benaming voor de zuurgraad van een oplossing. Afhankelijk van het gebruik van een teststrip of een digitale pH meter verschilt de werking. Een teststrip geeft een indicatie van de zuurgraad aan de hand van verkleuring van het pH papier. Voor een zwembad of een klein aquarium is dat voldoende, maar heb je te maken met planten en verschillende vissen dan is het belangrijk om nauwkeuriger te kunnen meten. Digitale pH meter zijn in de meeste instanties veel nauwkeuriger die bieden inzicht tot 1 a 2 getallen na de komma. Bij Nieuwkoop BV staan wij voor nauwkeurig meten. Bekijk onze digitale pH meters en indicatoren.

Hoe werkt een pH teststrips in een aquarium?

Wanneer u met een pH teststrip het water meet dan zal de teststrip verkleuren op basis van de pH waarde van het water. De kleurverandering hangt af van het bereik pH teststrips dat er gebruikt wordt. Er zijn bijvoorbeeld pH teststrips met een breed bereik, 0-14 pH, maar ook met een specifieker bereik als 4-7 pH. De verkleuring is dan anders, maar dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking. Belangrijk om te beseffen is dat dit een indicatie is en geen specifieke meting.

Digitale pH meter voor in een aquarium

Voor een nauwkeurigere meting van uw aquariumwater raden wij aan te werken met een digitale pH meter. Deze meet in 1 of 2 getallen achter de komma, afhankelijk van het model. Op deze manier heeft u een betrouwbare meting waarop u de omstandigheden in het aquarium kunt (bij)sturen. Naast nauwkeurigheid is de digitale pH meter ook veel betrouwbaarder en heeft een digitale meter ook een langere levensduur. Een pH papier of teststrips worden gelijk weggegooid na gebruik terwijl de digitale meter hergebruikt kan worden.

Welke pH waarde heb ik nodig in mijn aquarium?

De pH waarde van het water in een aquarium is dus essentieel voor het leven dat zich erin bevindt. Wat de optimale pH waarde hiervan is hangt bijvoorbeeld af van het soort vis dat erin leeft. Controleer daarom bij de aquariumwinkel wat de beste leefomgeving van uw vis is.

Bij Nieuwkoop bent u aan het goede adres voor een oplossing voor een goede betrouwbare pH meting voor in uw aquarium.